Національна асоціація кредитних спілок України
головна сторінка
новини та акції
умови членства
послуги
правила надання фін. послуг
органи управління
звітність та аудит
преса про нас
контакти
Конфіденційність
 
14/04 2016:



Чернігівщина — аграрна об- ласть, яка, незважаючи на скрутну економічну ситуацію, щороку радує стабільним врожаєм. У цьому заслуга простих фермерів і аграріїв, адже державна підтримка сільського господарства наразі мінімальна. Чимало фермерів, малих та середніх сільгоспвиробників щороку замислюються над тим, за які кошти їм проводити весняні польові роботи, і головне — де отримати кошти швидко і не переплачуючи комерційним банкам? 

Кредитна спілка «МОЯ РОДИНА» ось уже 10 років спрямовує зусилля на підтримку і кредитування фермерів та малих сільських господарств. Вони ж, у свою чергу, за цей тривалий час співпраці зі спілкою, переконалися, що КС «МОЯ РОДИНА» — надійний партнер, що застосовує індивідуальний підхід до кожного клієнта, враховуючи його фінансовий стан та тип сільгоспвиробництва — чи то вирощування овочів, чи то розведення великої рогатої худоби. 

Багаторічна добра репутація кредитної спілки «МОЯ РОДИНА» базується на абсолютно прозорій ді- яльності і постійно підтверджується довірою спілчан — людей, які на власному досвіді переконалися у на- дійності її фінансових послуг. Окрім задоволення фінансових потреб жителів Чернігівщини, КС «МОЯ РОДИНА» упродовж чотирьох років за підтримки Проекту USAID «АгроІнвест» організовувала численні тренінги для фермерів і аграріїв, один із них — спільно з Управлінням сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації. 

— Багато років ми співпрацюємо з фермерами і добре розуміємо специфіку їхньої роботи, — пояснює голова правління кредитної спілки «МОЯ РОДИНА» Олена Маковій. —Часто фермери звертаються до нас, коли гроші їм потрібні терміново, наприклад, з’явилася можливість дешево купити солярку. У такому разі ми надаємо список документів, які необхідно оформити, і вже наступного дня член нашої спілки може отримати заявлену суму. Спеціально для фермерів ми розробляємо гнучкий графік платежів, щоб вони за потреби могли взяти кошти навесні, а остаточно розрахуватися з майбутнього врожаю. Дуже важливо, що в нас немає прихованих платежів і комісій. Коли кредит оформляється у банківській установі, «випливають» якісь комісії, страховки, відрахування банку, про які при оформленні й мови не було. У нас же діє фіксована процентна ставка і до кожного кредитного договору складається чіткий графік платежів, тому позичальник сплачує лише суму, прописану в договорі. А за умови вчасного розрахунку вона у жодному разі не збільшується. Ще одна наша перевага — можливість дострокового погашення кредиту без переплати: тобто якщо людина оформила кредит на 6 місяців, а «закрила» його дочасно — за 5 місяців, то вона й проценти сплачуватиме лише за 5 місяців. 

Незважаючи на дещо упереджене ставлення частини населення до кредитних спілок, вони є справжнім порятунком для багатьох людей, особливо в умовах, коли, здавалося б, солідні банки оголошують про своє банкрутство один за одним. Кредитна спілка «МОЯ РОДИНА» за десятиріччя діяльності пройшла перевірку на стійкість і надійність, забезпечуючи фінансовий захист багатьох мешканців Чернігівщини. 

Наталія ФЕДОСЕНКО

                                               Чернігівський обласний тижневик "ГАРТ"

                                                      № 16 (2768) 14 квітня 2016 року

 


30/03 2016:



30 березня 2006 року у Чернігові було зареєстровано кредитну спілку «МОЯ РОДИНА». Протягом десятиріччя багато що змінилося, і в державі, і в суспільстві. Ринок небанківських фінансових установ завжди болісно реагує на несприятливу економічну ситуацію: декотрі з його учасників усуваються, а декотрі, навпаки, гідно проходять перевірку на стійкість. „МОЯ РОДИНА” — саме з таких. 

Певною мірою 2006 рік був не найвдалішим часом для створення кредитної спілки. На той момент вже завершилися канадська та польська програми технічної підтримки, за допомогою яких у 2000 і 2004 роках було засновано досить багато кредитних спілок. Ці КС вже міцно стояли на ногах, тоді як «МОЯ РОДИНА» лише зароджувалася. 

Ніша на небанківському ринку фінансових послуг була практично заповнена, проте криза 2008 року наочно показала, що втриматися вдалося далеко не всім. Вижили лише ті кредитні спілки, у яких було розуміння ситуації і правильний менеджмент, ті, де люди сприймали свою спілку не як безликі активи, а як спільне дітище. 

Наприклад, в «МОЇЙ РОДИНІ» за десятирічну історію був лише один (!) випадок дострокового розірвання депозитного договору. Тоді, незважаючи на тогочасні труднощі, гроші були повернуті їх власнику практично одразу. 

На початку діяльності кредитна спілка „МОЯ РОДИНА” нараховувала 50 чоловік разом з Головою правління Оленою Маковій, які вклали до спільної справи всього по 50 гривень. Таким чином перші активи складали лише 2500 гривень, а оргтехніку взагалі збирали „крихта до крихти”. Зараз же активи кредитної спілки «МОЯ РОДИНА» в тисячу разів більші, а членство — майже 700 осіб. Однак у «МОЇЙ РОДИНІ» не женуться за кількістю членів, адже головне — це їх якість. Олена Маковій впевнено заявляє: «Ті, хто з нами – люди чистої проби!». 

Примітно, що якихось особливих труднощів на початку діяльності спілки Олена Аркадіївна пригадати не може — власне, їх і не було, а невеликі непорозуміння за десятиліття просто стерлися з пам’яті, як щось несуттєве. Це і є показником того, що колектив «МОЄЇ РОДИНИ» впевнено йде вперед, не озираючись на вчорашні дрібні неприємності. 

До речі, колектив КС «МОЯ РОДИНА» молодий і енергійний. Сьогодні кредитна спілка успішно співпрацює як з асоціацією кредитних спілок Чернігівської області, так і з Національною асоціацією кредитних спілок України. «Ми працюємо на благо громади», — говорить Олена Маковій. Ті гроші, які надходять від членів КС, не виходять за межі області, оскільки в КС «МОЯ РОДИНА» прагнуть, щоб, в першу чергу, за рахунок них розвивалася Чернігівщина. 

Обласна асоціація, до складу якої входить «МОЯ РОДИНА», сьогодні добре відома на Чернігівщині. Кредитна спілка разом з Асоціацією та за участю представників ЗМІ проводила численні засідання круглих столів, метою яких було створення позитивного іміджу кредитних спілок. Ні для кого не секрет, що доволі часто люди негативно ставляться до кредитних спілок та й взагалі до всього, що має відношення до кредитів. Цьому є пояснення: занадто багато різного роду організацій, що надають фінансові послуги, проявили себе не з кращого боку. Багато з них виявилися недобросовісними учасниками ринку, та й у ЗМІ часто критикують будь-яку фінансову організацію, яка не є банком. Все це негативно впливає на імідж чесно і прозоро працюючих КС, тому роз’яснювальна робота серед громадян, професійні консультації з фінансових питань мають особливо важливе значення. 

У листопаді 2010 року кредитна спілка «МОЯ РОДИНА» була відзначена дипломом за версією журналу «Банкиръ», вона увійшла до переліку кращих кредитних спілок України. Це серйозна нагорода, яка підтверджує високу якість роботи установи. 

Протягом чотирьох років КС «МОЯ РОДИНА» брала участь в американському Проекті USAID «АгроІнвест». У рамках проекту були організовані численні тренінги, один з яких проводився разом з Управлінням сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації «Організація сімейних кролеферм», який відвідали і працівники спілки. Без сумніву, такі навчальні заходи є корисними для фермерів та аграріїв Чернігівщини і сприяють підвищенню їх професійного рівня. 

Уже 10 років КС «МОЯ РОДИНА» є зрозумілою і, найголовніше, прозорою фінансовою установою, якій довіряють люди. Тому спілка і надалі працюватиме для задоволення фінансових потреб жителів Чернігівської області, забезпечуючи їм фінансовий захист.

 

                                         Чернігівський обласний тижневик "ГАРТ", 

                                                             № 14 (2766) 31 березня 2016 року



 Кінець березня цього року ознаменувався для чернігівської кредитної спілки «МОЯ РОДИНА» ювілейною датою — 5-літтям діяльності. У цієї порівняно молодої кредитної спілки попереду тривалий шлях, та вже сьогодні спілчанам є чим поділитися з колегами. Наша бесіда — з головою правління Оленою Маковій.

— Олено Аркадіївно, розкажіть, будь ласка, про створення вашої кредитної спілки.

— Задум про кредитівку, яка б допомагала людям, відроджуючи кооперативний рух на Чернігівщині, зрів давно. Але тільки за допомогою Олега Голяра (голови правління Снятинської кредитної спілки) я змогла усвідомити, що час настав.
Лютневим днем 2006 року було прийняте рішення про заснування нашої спілки, а 30 березня того ж року було зареєстровано КС «МОЯ РОДИНА». 50 однодумців брали участь в облаштуванні офісу: робили своїми руками ремонт у орендованому приміщенні, приносили стільці і канцелярське приладдя, для роботи віддавали власну комп’ютерну техніку — все заради спільної справи.
З перших днів роботи спілки ми стали членами НАКСУ. Досвідчені фахівці Асоціації повірили в нас, допомогли зробити перші кроки, з тих пір наша співпраця триває.

— Як розвивалася ваша кредитівка протягом п’яти років?

— З п’ятдесяти спілчан нас стало більше п’ятисот, а кредитний портфель зріс у 15 разів. За ці роки було різне: податкові перевірки і святкування Днів народження, бесіди з боржниками й подяки вкладникам за довіру у важкі часи становлення…

— Хто сьогодні працює разом з Вами?

— Хочу зазначити, що у цьому аспекті нам є чим пишатися. Одним з наших досягнень є дружній колектив однодумців: заступник голови правління Юлія Скакун — молодий обдарований спеціаліст у сфері фінансів і фінансового моніторингу; виважений у своїх міркуваннях перспективний юрист Андрій Губко, до якого звертаються по консультацію навіть досвідчені спілчани; доброзичливий та вимогливий кредитний інспектор Анна Кашина. Працівники спілки знають, що лише професіоналізм та чесність, а також прозора діяльність допомагають нам вистояти в нелегкий час. Вони роз’яснюють позичальникам принцип роботи спілки, допомагають правильно розрахувати сімейний бюджет, нагадують вкладникам про закінчення строків депозитів (іноді буває і таке), вітають зі святами.
Не можу не зазначити, що в епіцентрі подій життя нашої спілки знаходяться з перших днів її існування члени спостережної ради: незмінний голова ради Ігор Михайлович Маковій, його відповідальний заступник Дмитро Геннадійович Шилов і енергійний секретар Валентина Петрівна Левченко. Ревізійна комісія також бере активну участь в житті кредитівки, спілкуючись зі спілчанами, допомагає нам зрозуміти потреби людей і знайти шляхи їх задоволення. Взагалі, кожен із членів нашої КС заслуговує на не меншу увагу, проте, на жаль, перелічити всіх не вистачить ні часу, ні місця. Ми високо цінуємо їхній внесок у розвиток кооперативного руху, зокрема, в Чернігівській області. 

— Крім надання фінансових послуг, яку ще діяльність веде КС «МОЯ РОДИНА»? Можливо, берете участь у міських програмах, співпрацюєте з владними чи бізнесовими структурами?

— Так, представники нашої кредитної спілки не забувають і про суспільну діяльність: беруть участь в засіданнях круглих столів разом із депутатами міських та обласних рад і співробітниками ДПІ. А я, як голова правління КС «МОЯ РОДИНА», є членом Ліги ділових жінок Чернігівської області, завдяки чому в лавах спілчан велика кількість жінок — підприємців. Також ми спілкуємося з представниками страхових компаній, на зустрічах з їх клієнтами інформуємо про можливість створення за допомогою нашої кредитної спілки свого малого бізнесу. 
Крім того, з 2010 року КС «МОЯ РОДИНА» в особі голови правління є головою спостережної ради Чернігівської обласної асоціації кредитних спілок.

— Який би висновок Ви зробили з оглядом на 5-річний досвід робити у сфері кредитної кооперації?

— Після 5 років нелегкої роботи починаєш розуміти, що ми знаходимося лише на початку довгого шляху, і від того ще більше цінуєш відданість нашій справі, небайдужість, вміння і бажання постійно вчитися і ще більш наполегливо йти до своєї мети. 

— Дякуємо Вам за інтерв’ю! Нехай на шляху кредитної спілки «МОЯ РОДИНА» буде ще багато ювілеїв та приємних незабутніх подій! 



 

   
   
Національна асоціація кредитних спілок України